Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/welzijns/public_html/view/blocks/head.php on line 13
Gezond op gewicht tijdens je zwangerschap - WelzijnsPlaza

Nieuwsbrief

Hier kunt je jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief van de Welzijnsplaza.

Terug

Gezond op gewicht tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd: zaterdag 14 oktober 2017
Geplaatst door: Heidi
Categorie: Voeding en gezondheid
Bekeken: 882 keer

Gezond op gewicht tijdens je zwangerschap!

 

 

Aankomen tijdens de zwangerschap.

Het is logisch dat je aankomt tijdens je zwangerschap, er groeit immers een heel nieuw mensje in je buik. Ben je gezond en beweeglijk? Dan is tussen de 8 en 12 kilo aankomen genoeg. Kom je te veel aan tijdens de zwangerschap, tussen de 15 tot 30 kg, dan is er vaak meer aan de hand. En voor de gezondheid van moeder en kind is het belangrijk te kijken waar deze overige kilo's vandaan komen.

 

Wat kan een oorzaak zijn van teveel aankomen in de zwangerschap?

Doordat je hormonen veranderen kan het zijn dat je smaak ook verandert en je trek krijgt in zoetigheid. Vaak eten mensen teveel brood, gebak, koekjes, pasta en rijst. Omdat je in de zwangerschap vaak meer trek hebt zal je hier dan nog meer van eten. Deze producten bestaan voornamelijk uit zetmeel en suiker. Hierdoor geven deze producten je geen goed verzadigingsgevoel; je kunt er veel van eten en zult ook snel weer trek hebben. Je lichaam heeft maar een klein deel van deze suiker nodig voor je hersenen en als reserve opslag in je lever en spieren. De rest van de suiker wordt opgeslagen als vet rondom je organen en onder je huid. Wat er dus voor zorgt dat je in omvang en kilo’s zult groeien.

 

Wat is het gevaar van overgewicht tijdens de zwangerschap?

Je spieren en gewrichten moeten dit extra gewicht ineens opvangen, wat ervoor kan zorgen dat je pijn in je spieren en gewrichten krijgt. Vaak gaat bevallen moeizamer dan bij mensen die minder aankomen. Daarnaast is toch wel de grootste zorg dat je kans maakt om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Dit geeft complicaties in de zwangerschap en maakt de kans voor moeder en kind groter om na de geboorte diabetes type 2 te ontwikkelen.

 

Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen overgewicht krijgt tijdens je zwangerschap.

Zorg dat de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten goed is.

 

40 % van je voeding mag uit Koolhydraten bestaan. Haal deze koolhydraten uit biologische groenten en fruit. En probeer geraffineerde suikers uit snoep, koek en frisdrank te laten staan.

 

30 % van je voeding mag uit eiwitten bestaan. Haal deze eiwitten uit biologische eieren, zee vis, zalm, kip, rauwe noten zoals, hazelnoot, pecannoot, walnoot en zaden zoals, chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en hennepzaad. Vind je het lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Dan kun je ook je eiwitten aanvullen met een eiwitpoeder.

 

30 % van  je voeding mag uit vetten bestaan. Haal deze vetten uit roomboter, kokosolie, extra vergine olijfolie, avocado olie en walnootolie. Als je de juiste soort olie en boter gebruikt zal je lichaam deze verbranden en niet opslaan. Je kunt deze olie en boter gebruiken om in te bakken, je kunt ze toevoegen aan salades, soepen, smoothies en aan je havermout.

 

Zoete aardappel frietjes.

 

Beweeg voldoende

Blijf in beweging, lopen, fietsen of yoga. Zorg dat je veel buiten komt, je hebt extra zuurstof nodig in je zwangerschap.

 

Je voeding aanvullen met supplementen tijdens de zwangerschap.

Het is goed om je voeding aan te vullen met extra visolie (algenolie als je vegetarisch bent).

Tijdens de laatste maanden en de borstvoedingsperiode geef je als moeder veel onverzadigde vetzuren door aan je kind. Het is daarom belangrijk deze aan te vullen, zowel voor jezelf als voor je baby. Visolie zorgt ervoor dat de hersenen zich goed kunnen ontwikkelen en je kind later een goed concentratievermogen heeft. Ook wordt de kans op ADHD hiermee kleiner.

 

 


 

Dit blog is geschreven door VoedingsGeluk

 

Wij zijn Sylvia en Vera (moeder en dochter). Wij zijn allebei grootgebracht met de liefde voor de natuur, voeding, en gezondheid. Al drie generaties lang werken wij aan een gezonde levensstijl.

 

Wij hebben ons altijd verdiept in wat voeding met ons lichaam en dat van onze kinderen doet. We gaan op zoek naar oorzaken van klachten en zijn pas tevreden als deze klachten verdwijnen en niet meer terugkomen.

 

Met VoedingsGeluk bedenken we gezonde en lekkere recepten die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook voor therapeuten, werkgevers en bedrijven bieden wij deze recepten aan. Daarnaast geven wij persoonlijk advies en helpen wij mensen met hun gezondheidsklachten.

 

Onze missie is méér gezonde en gelukkige mensen! Naast happy people streven wij naar een beter milieu en meer respect voor dieren en onze medemens.

 

Kom ook een keer langs op www.voedingsgeluk.nl en ontdek wat we allemaal doen. Wie weet kunnen we iets  voor jou betekenen.

 

Met vriendelijke groetjes Vera & Sylvia.

 

www.voedingsgeluk.nl

 

Volg ons op facebook en instagram

 

Tags: Voeding zwangerschap gezondheid